Dzisiaj jest: sobota, 27 maj 2017

Obecnie znajdujes sie na:

»Strona główna

» Poznań: Politycy w...

Poznań: Politycy w kuchni


Poznań: Politycy w kuchni, czyli wspólne gotowanie wigilijnych potraw w galerii SPOT


Już po raz trzeci wielkopolscy politycy spotkali się w Akademii Kulinarnej SPOT na Dolnej Wildzie, aby wspólnie przygotować wigilijne potrawy.

Zbyszek Snusz

Tradycyjnie były już zupa grzybowa, pierogi z różnymi farszami, kapusta z grzybami czy kutia. Zabrakło natomiast karpia. - W tym roku życzymy mu wesołych świąt - tłumaczyła Monika Sadowska, właścicielka SPOT. - Pojawiła się za to pewna ekstrawagancja, czyli lane kluski z imbirem.

Wigilijne potrawy w Akademii Kulinarnej SPOT przygotowywali radni miasta Poznania, europosłowie i radni sejmiku różnych opcji politycznych. Już po raz trzeci.

- Co roku u wszystkich gotujących widać olbrzymie zaangażowanie i pasję - śmiała się Monika Sadowska. - W ubiegłym roku mieliśmy nawet problem z barszczem, bo każdy chciał go doprawić po swojemu. Jedni woleli bardziej pieprzny, inni stawiali na słodką nutę, przez co nasz barszcz miał bardzo intensywny smak.

Politycy współpracowali zgodnie, nikt nie umywał rąk od pracy, a na zakończenie wszystko, co powstało zostało oczywiście zjedzone.

- Lubię gotować, niestety wachlarz moich potraw nie jest zbyt bogaty, co roku na Wigilię przygotowuję zupę rybną, teraz być może zrobię jeszcze królika - mówił o swojej przedświątecznej pomocy w domu Szymon Sękowski vel Sęk.

- Mój mąż kocha ryby, kocha wędkować i to on zawsze przygotowuje tę część Wigilii, ja skupiam się na słodkim, czyli makowcach i makiełkach - dodawała Lidia Dudziak.

Nad przygotowywaniem wigilijnych potraw czuwała, jak zwykle, Beata Mazela. Kolejne wspólne gotowanie już za rok.

Źródło: Poznań naszemiasto.pl